maanantai 2. toukokuuta 2011

Vappupuheeni Viitasaaren torilla 1.5.2011

Hyvät toverit!

Tänään vietetään suomalaisen työn päivää. Suomalaisenkin työväenjuhlan taustalla ovat Yhdysvalloissa 1. toukokuuta 1886 järjestetyt mielenosoitukset, joissa vaadittiin 8-tuntista työpäivää. Tämä vaatimus on ollut myös SDP:n Forssan ohjelmassa jo 1903.

SDP on aina ollut suomalaisen työelämän parantamisen ja työntekijöiden oikeuksien esitaistelija. Olemme historian saatossa saaneet aikaa merkittäviä uudistuksia, joita on aikanaan pidetty mahdottomina, mutta jotka ovat lopulta toteutuneet, kuten 8-tuntinen työpäivä. Sosialidemokratialla on saavutettu jo paljon, mutta sitä tarvitaan edelleen, muuttuvan maailman haasteissa.

Työelämämme käy yhä raskaammaksi ja yhä useamman on vaikea pysyä kiristyneessä tahdissa mukana. Menetämme joka vuosi noin 30 000 suomalaista työkyvyttömyyseläkkeelle, merkittävä osa heistä on alle 30-vuotiaita. Kolme eläkettä neljästä myönnetään mielenterveysongelmien takia. Eläkeiän mekaaninen nosto ei ratkaisisi alkuunkaan näitä kysymyksiä. Työelämän laatuun ja ihmisten jaksamiseen tulee kiinnittää yhä enemmän huomiota. Ikärakenteen muuttuessa ja huoltosuhteen heikentyessä meillä ei ole varaa menettää yhdenkään suomalaisen työpanosta. Osa-aikatyön mahdollisuuksia tulee kehittää esimerkiksi terveydentilaan tai vaihteleviin elämäntilanteisiin tai perhetilanteisiin paremmin sopivaksi.

Työ on ihmisille myös tärkeä osa sosiaalista elämää ja parhaimmillaan myös mielekästä itsensä toteuttamista. Jokaisella ihmisellä tulee olla oikeus ihmisarvoiseen työhön ja oikeudenmukaiseen osuuteen työn tuloksista. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän tulee edistää työntekijöiden oikeuksia myös kansainvälistyvässä maailmassa, yli kansallisten rajojen. On myös suomalaisen työntekijän etu, että työn arvoa ei alihinnoitella missään päin maailmaa. Harmaan työvoiman käyttö erityisesti rakennusalalla on yksi räikeimpiä epäkohtia suomalaisessa työelämässä. Tästä kärsivät sekä suomalaiset työntekijät, joita ei palkata suomalaisille rakennustyömaille että ne virolaiset, puolalaiset tai afrikkalaiset rakennusmiehet, joita rahdataan Suomeen epäinhimillisiin parakkiolosuhteisiin mitättömällä palkalla. Ja vaikka Perussuomalaiset näin virheellisesti väittävät, nämä ulkomailta tulleet vuokratyöntekijät eivät ole oikeutettuja suomalaiseen sosiaaliturvaan. Harmaan talouden torjumisesta Suomen olisi mahdollista lisäksi saada miljardeja euroja verotuloja. Tähän ilmiöön on puututtava systemaattisesti ja pian!

Suomalaisen työelämän raaistuminen näkyy myös lapsiperheiden jaksamisessa. Vanhemmat ovat uupuneita ja lapset joutuvat yhä useammin olemaan urheita pikkuaikuisia, jotka joutuvat pärjäämään pitkiä aikoja itsekseen. Yhä kasvava osa huostaanotoista tehdään perheissä, joissa ei ole esimerkiksi päihdeongelmia, vaan yksinkertaisesti vanhemmat uupuvat työtaakkansa alle ja lapset jäävät yksin. Työelämän ja päivähoidon sekä kotihoidontuen joustavoittaminen turvaisivat perheille enemmän valinnanmahdollisuuksia. Lapsiperheiden jaksamiseen panostaminen on panostus tulevaisuuteen. Tämän päivän lapset ovat tulevaisuuden aikuisia, joten tämän päivän lapsi- ja perhepolitiikalla ratkaistaan hyvin pitkälti, millainen Suomi meillä tulevaisuudessa on.

Hyvät kuulijat!
Olemme eläneet jännittävää vaalikevättä viime kuukaudet. Viitasaarikin sai pitkästä aikaa oman kansanedustajansa Perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisesta. Onnittelut Teuvolle! SDP teki aidon, suoraselkäisen ja ahkeran vaalikampanjan, johon itsekin osallistuin. Hallitusneuvotteluja käydään ja on todennäköistä, että SDP nousee hallitukseen haasteelliseen asemaan Kokoomuksen ja Perussuomalaisten kumppaniksi. Perussuomalaisten vaalimenestys kertoo siitä, että ihmiset ovat pettyneitä ja turhautuneita vallitsevaan politiikkaan ja poliittiseen keskusteluun. Siitä jokaisen vakiintuneen puolueen on kannettava oma vastuunsa. Vaalitulos vaikuttaa lisänneen ihmisten intoa seurata politiikkaa, toivottavasti into säilyy läpi vaalikauden, jotta ihmiset aidosti seuraisivat millaiseksi esimerkiksi Perussuomalaisten poliittinen linja muodostuu. Demokratian olennainen osa on se, että ihmiset seuraavat politiikkaa. Tämä näyttäisi ainakin tänä keväänä vahvistuneen. Toivottavasti into kantaa myös ensi vuonna koittaviin kunnallisvaaleihin. Kunnallispolitiikassa ratkaistaan valtaosa tärkeistä asioista, jotka vaikuttavat meidän jokaisen arkeen. Suomalainen hyvinvointivaltio toteutuu parhaimmillaan kunnallispolitiikan päätösten seurauksena. Haluan rohkaista jokaista kiinnostunutta asettumaan ehdolle ensi vuoden kunnallisvaaleissa! Jokaisella meillä on omaa asiantuntijuutta kunnallispolitiikan suhteen oman arjen kokemusten seurauksena. Jokaisen panosta tarvitaan suomalaisen hyvinvointivaltion tulevaisuuden, ja Viitasaaren tulevaisuuden hyväksi!

Hyvät kuulijat!
Haluan toivottaa Teille kaikille oikein hyvää ja aurinkoista Työn ja Oikeudenmukaisuuden Vappua!

Ei kommentteja: