maanantai 14. maaliskuuta 2011

Hallituksen postilaki eriarvoistaa suomalaisia

Parhaillaan eduskunta käsittelee uutta postilakia, jossa on kyse lain nykyaikaistamisesta vastaamaan EU-direktiivin vaatimuksia. Tarkoitus on avata markkinoita enemmän kilpailulle. Mutta nyt näyttää siltä, että hallituksen esitys on johtamassa tilanteeseen, joka asettaa maaseudun ja kaupunkien asukkaat eriarvoiseen asemaan keskenään. Suomen hallituksella olisi EU:n säädöksen mukaan käytettävissään reilusti kansallista liikkumavaraa, mutta, kuten monessa muussakin asiakysymyksessä, hallitus ei ole halunnut liikkumavaraa suomalaisten hyväksi hyödyntää. EU ei ole ongelma, vaan se, miten kansallista politiikkaa tehdään Suomessa.

Postialan ammattiliitto, Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) on myös vastustanut hallituksen esitystä siitä alkaen, kun sen sisältö on alkanut selvitä. Liiton mukaan hallituksen lakiesitys on johtamassa kilpailutilanteeseen, jossa yksityiset jakeluyritykset voisivat tehdä voittoa tiheästi asutuilla kaupunkialueilla. Samalla postitoiminnan rahoitus, henkilöstön työpaikat ja harvaan asuttujen alueiden postipalvelut olisivat vaarassa. Liitto myös ennakoi, että veronmaksajien maksettaviksi koituvat kustannukset voisivat olla jopa 150 miljoonaan euroa vuodessa. Alan kansallisen rahoituksen pitäisi olla varmalla pohjalla, ennen kuin ala avataan kilpailulle.

Postipalvelu on mielestäni sellainen yhteiskunnan palvelu, jonka täytyy olla jokaisen kansalaisen saatavilla, helposti ja kohtuulliseen hintaan. Haja-asutusalueiden postinjakelu ei ole kovin hyvällä tolalla tälläkään hetkellä, mutta tämä laki johtaisi radikaaliin palvelun huonontumiseen. Tämänhetkinen tilanne on vielä hyväksyttävissä, mutta palvelun huonontumiseen ei ole enää varaa.

Huomionarvoisinta tässä kysymyksessä on se, että Suomen hallitus haluaa tehdä tällä hetkellä politiikkaa, joka eriarvoistaa kansalaisia. Puolueilla todellakin on eroja, ja huhtikuussa on jälleen mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaiselta arvopohjalta päätöksiä tässä valtakunnassa tehdään.

Tämä kirjoitus on julkaistu Viitasaaren Seudussa 10.3.

Käy katsomassa myös nettisivuni täältä!

Ei kommentteja: